Creatief ontwikkelen

In de Loods kunnen mensen met autisme op hun eigen tempo en op hun eigen manier zichzelf creatief ontwikkelen. Deze manier van werken zal bijdragen aan een zo zelfstandig mogelijk leven.  Binnen onze dagbesteding/arbeidstraining werken wij aan werkhoudingsvaardigheden, sociale- communicatieve vaardigheden en de emotionele ontwikkeling in het acceptatieproces rondom het autisme.  Er wordt gekeken naar wat iemand kan en waar zijn of haar mogelijkheden liggen en of er inzicht te krijgen is in wat nodig is om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.

Dagbesteding/arbeidstraining.
Uit ervaring is gebleken dat een ontwikkelgerichte creatieve dagbesteding heel goed naast een arbeidstraining kan bestaan. De manier van begeleiden/trainen wijkt niet af van arbeidstraining of dagbesteding.
De intensiteit is hetzelfde, het ontwikkelgerichte creatieve karakter is hetzelfde en de zorg/begeleiding op maat is ook hetzelfde. Wat het anders maakt is dat het doel en de “druk” van het ontwikkelen anders is. Mensen met autisme hebben tijd nodig om te kunnen ontwikkelen. Bij ons krijg je uiteraard die tijd.

Wij geven specialistische en professionele begeleiding in groepsverband. Het is een laagdrempelige dagbesteding. De geboden activiteiten hebben een hoge slagingskans en zijn op maat te maken voor de cliënt. Binnen onze dagbesteding wordt je de kans geboden om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. Daarnaast worden er activiteiten aangeboden die passen bij je interesses. Deze activiteiten kunnen dan ook weer toegepast worden in je vrije tijd.

Voor iedereen in deze maatschappij is het belangrijk om een nuttig doel te hebben in het leven. Dit nuttig zijn is niet per definitie een betaalde baan. Binnen Loods360 krijg je de mogelijkheid om hierin op een concrete manier inzicht in te krijgen. Door middel van een verschillend creatief aanbod wordt hier vorm aangegeven. Hieronder vindt je het creatieve aanbod.

Confectie Atelier.

Binnen loods360 hebben wij een confectie-atelier gerealiseerd waar je onder begeleiding kennis kunt maken met alles op het gebied van confectie. Te denken valt aan het maken, herstellen en zelf ontwerpen van kleding, tassen, knuffels, etc. Er wordt onder deskundige begeleiding geleert om te gaan met een naaimachine maar ook met naald en draad.

         

Schilderen.

Een mooie creatieve uitlaatklep is het schilderen. Even uit je hoofd, gedachtes ordenen. Een uitdaging zoeken in iets nieuws levert ontspanning op. Vanuit deze ontspanning en de praktische vaardigheden die je kunt aanleren worden er prachtige schilderijen gemaakt. Talenten worden ontdekt, zelfvertrouwen wordt vergroot en je wordt op een andere manier gezien. In de praktijk horen we van cliënten dat deze manier van creatief bezig zijn heel positief werkt.

       

Werken met hout.

In de houtwerkplaats kun je kennis maken met houtbewerking op verschillende manieren. Dit kan zijn met het bewerken van meubels maar ook met het maken van eigen creaties. Belangrijk is dat je door middel van kleinschalige opdrachten leert omgaan met gereedschap. Uiteraard is er ruimte voor eigen projecten waarbij je begeleidt word en er uiteindelijk naar zelfstandigheid toe gewerkt wordt.

                      

Keramiek.

In de loods is een keramiekwerkplaats ingericht. Hier kun je onder begeleiding met klei of porselein verschillende producten maken. Er worden vazen, schalen, medaillons, borden, bekers en nog veel meer leuke producten gemaakt. Eerst worden de producten gemaakt d.m.v. een giet mal of los uit de hand, nadat ze droog zijn worden ze onder hoge temperatuur gebakken in onze oven. Uiteindelijk worden ze voorzien van een kleur en glazuur waarna ze nog een keer gebakken worden. De resultaten zijn verbluffend en geen 1 product is hetzelfde. Ook hier leer je omgaan met materialen en gereedschap en wordt je creatieve kant gestimuleerd.

                     

Koken.

Binnen de loods is een keuken gerealiseerd waar je kennis kunt maken met koken in de breedste zin van het woord. Je kunt hier onder deskundige leiding de basiselementen van het koken leren. Ook wordt er 1 keer per maand op een doordeweekse avond gezamenlijk gekookt en gegeten. Uiteindelijk kun je je sociale netwerk vergroten en nog beter kennis maken met de andere mensen die in de loods een traject volgen. En je leert samen te werken en zo een lekkere maaltijd te bereiden voor meerdere personen.